top of page
Foto van schrijverSanne

KVK: wanneer schrijf je je in?

Bijgewerkt op: 11 feb. 2022

Wanneer schrijf je je in bij de KVK?

Ik dacht even snel een overzichtelijk verhaal te schrijven over de afweging wanneer je in te schrijven bij de KVK. En dan vooral wanneer je al bezig bent met iets van een product of dienst.

Dat viel alleen tegen. Ik liep al snel aan tegen de omvangrijkheid van het onderwerp, het verschil tussen een hobby, resultaat uit overige werkzaamheden en winst uit onderneming: de opties binnen de inkomstenbelasting aangezien het vooral een fiscale overweging blijkt.

“Het is geen eenvoudige materie, het is niet zwart-wit en elke situatie is anders.”

Het is geen eenvoudige materie, het is niet zwart-wit en elke situatie is anders. Toch ga ik een poging doen. Let wel, dit is geen advies!

Win altijd advies in bij een belastingadviseur of boekhouder die mee kan kijken met jouw specifieke situatie.

Gaan we:


Je kunt dit onderwerp bekijken vanuit de KVK en vanuit de wet op de inkomstenbelasting.


Vanuit de KVK gezien ben je ondernemer als:

1: je een product of dienst aanbiedt;

2: voor een commercieel tarief;

3: aan andere mensen dan familie en vrienden.

Als je dus van de KVK uitgaat, is het vrij overzichtelijk. Het loont alleen om het ook vanuit fiscaal oogpunt te bekijken.


Dan de inkomstenbelasting, want wanneer zijn je werkzaamheden fiscaal belast? En wanneer is het dan verstandig je in te schrijven bij de KVK?


Om deze vraag te beantwoorden is het van belang om te achterhalen hoe jouw werkzaamheden volgens de wet op de inkomstenbelasting door de belastingdienst worden beoordeeld. Als je daar uitsluitsel over hebt, kun je dit op die manier opnemen in je aangifte inkomstenbelasting.


Voor de inkomstenbelasting zijn er drie bronnen van inkomen:

(1) winst uit onderneming, (2) loon uit dienstbetrekking en (3) resultaat uit overige werkzaamheden. En dan heb je daarnaast nog de mogelijkheid dat je werkzaamheden in de hobby-sfeer zitten, dat is eigenlijk de vierde optie.


Je werkzaamheden worden in volgordelijke manier beoordeeld, dus is het 1, 2 of 3.


1, winst uit onderneming, zijn de winsten die je hebt genoten uit een onderneming. Maar wat is een onderneming? Of wat is een ondernemer?

De belastingdienst spreekt zelf van ‘Als u met uw activiteiten deelneemt aan het economisch verkeer en winst kunt verwachten, is er sprake van een bron van inkomen. Dan bent u mogelijk ondernemer voor de inkomstenbelasting.’ Duidelijk niet zwart-wit. Het hangt voor de belastingdienst af van factoren als het maken van winst, tijdsinvestering ten opzichte van rendement, acties voor naamsbekendheid, marketing, ondernemersrisico. Dit hangt dus wederom af van je eigen situatie.


2, loon uit dienstbetrekking, is inkomen uit loondienst.

3, resultaat uit overige werkzaamheden, is dat wat niet onder 1 en 2 valt maar wat niet onder een hobby valt. Dit kunnen verkopen via internet zijn (denk aan een webshop, een Marktplaats of Vinted winkeltje), eenmalige werkzaamheden zoals bijvoorbeeld het meedoen aan een medisch onderzoek, een eenmalig gastcollege, bijverdiensten met klussen, honoraria, die je ontvangt voor het schrijven van stukken of het verzorgen van lezingen etc., inkomsten, die je krijgt uit het geven van lessen en/of trainingen. Dit is dus heel divers.

De inkomsten uit een hobby, wanneer hier geen winstoogmerk (je rekent geen commerciële prijs en maakt geen winst) op zit, je geen reclame maakt en verkopen niet verder gaan dan binnen de familiesfeer, hoef je niet op te geven bij je aangifte inkomstenbelasting. Geen winstoogmerk, geen reclame en binnen familiesfeer zijn hiervoor belangrijke criteria.

Dit is dus de enige van deze vier opties die niet fiscaal belast is.

Als je ervoor kiest om je in te schrijven bij de KVK is dit vooral interessant wanneer je voldoet aan het urencriterium, een criterium van het aantal uur wat je per jaar in je onderneming werkt. Dit urencriterium is vastgesteld op 1225 uur. Als je aan dit urencriterium voldoet, kun je gebruik maken van aantrekkelijke aftrekposten bij de aangifte inkomstenbelasting, zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek die ervoor zorgen dat je een groter bedrag belastingvrij mag verdienen.


Dus, wanneer schrijf je je in bij de KVK? Geen advies, geen duidelijk antwoord maar ik zou het overwegen als je werkzaamheden niet langer als een hobby worden gezien, je klantenkring buiten de familiesfeer gaan, je een commerciële prijs rekent, je minstens 1225 uur per jaar werkt aan je werkzaamheden, je reclame of naamsbekendheid maakt via social media, website of advertenties en je doel is om te groeien.


Je kunt ook altijd de OndernemersCheck doen op de website van de belastingdienst.

37 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page